Koputatko oikeaan oveen? – Oraakkeli ja tieto eri osoitteissa

Mies koputtaa oveen, jossa lukee ”Selvännäkijä”. Oven takaa kuuluu: Kuka siellä?

Olemme saaneet lukea lehdistä, kuinka ekonomistit ovat joutuneet ”reivaamaan ennusteita ylöspäin”, mitä tulee Suomen kansantalouden tilaan.

Ensinnäkin, mitään ei reivata ylöspäin. Reivaus tarkoittaa purjeveneen purjeiden vähentämistä tai pienentämistä.

Toiseksi, kaikki taloustieteilijät eivät ole yllättyneet kansantalouden tilasta.

Suomessa ministeriöiden virkamiehet ennustavat, pankkiirit ennustavat, oraakkelilaitosten ekonomistit ennustavat, työmarkkina- ja tutkimuslaitosten tutkijat ennustavat ja lisäksi kirjava joukko kansantieteilijöitä ennustaa.

Esimerkiksi uudisrakentaminen, korjausrakentamisesta puhumattakaan. Miksi minä tiedän enkä ennusta?

Tiedän koska kysyn ja juttelen kollegani kanssa. Hän laskee ja siksi tuntee parhaiten ne rakentamisen numerot, joita kaikki muut yrittävät ennustaa. Vain hänellä ja ainoastaan hänellä on tieto, mataako rakentaminen Suomessa vai ei. Hän ei ennusta, hän tietää.

Minulla on tukku vastaavanlaisia kollegoita, jotka laskevat eri lähteistä luvut kansantalouden tilinpitoon. Heitä kuuntelemalla pysyn hyvin ajan tasalla.

Jos haluat tietoa Suomen talouden tilasta, kannattaa seuraavalla kerralla koputtaa Tilastokeskuksen ovea. Tieto löytyy sen takaa.

Blogikirjoitukset eivät ole Tilastokeskuksen virallisia kannanottoja. Asiantuntijat kirjoittavat omissa nimissään ja vastaavat kukin omista kirjoituksistaan.

Kommentit (0 kommenttia)